Welkom

De heemkring ‘De Twee Ambachten’ Assenede, de Orde van de Smoutpot Oosteeklo en heel wat andere verenigingen en vrijwillige medewerkers, nodigen u uit voor de Vredesfeesten in Oosteeklo, tijdens het weekend van 30 augustus tot en met 1 september 2019. Het is dan honderd jaar geleden dat er overal in ons land grote feesten werden georganiseerd om te vieren dat de ‘Groote Oorlog’ eindelijk voorbij was. Wij willen dit samen met u herdenken en nodigen u graag uit. Iedereen is welkom, gratis inkom voor alle evenementen.

Het is de bedoeling om de hele gemeenschap te laten meevieren en meewerken. Want dat kunnen ze goed in Oosteeklo! Dat werd al bewezen in de zomer van 2015 met het project van ‘Den Broaven goad uit’.

De Vredesfeesten beginnen als de Omloop van de Slagvelden gereden is. Deze heroïsche rondrit wordt voor het eerst na honderd jaar nog eens opnieuw gereden. De deelnemers komen op vrijdag 30 augustus, na een rit van meer dan 2000 kilometer, aan in Oosteeklo.

Op zaterdag is er in de centrale spiegeltent een lezing over ‘Oorlog, vrede en verdraagzaamheid’ met aansluitend een gezellig samenzijn met aperitief en Vlaamse kleinkunstmuziek. Kort na de middag wordt een ingetogen activiteit georganiseerd rond het oorlogsmonument, met speciale aandacht voor alle oorlogsslachtoffers, toen en nu. Want de Vredesfeesten is bovenal herdenken en dankbaarheid tonen dat wij hier al zo lang vreedzaam met mekaar mogen samen wonen en leven.

’s Avonds wordt het grote publiek verwacht. Dan wordt er op vijf verschillende locaties een volksfeest gehouden met op elke locatie aangepaste muziek en inkleding uit een bepaalde periode uit de laatste honderd jaar. Deze locaties worden bemand en uitgebaat door enkele plaatselijke verenigingen.

Op zondag wordt er in de voormiddag een kunst- en ambachtenmarkt gehouden. Kort na de middag nodigen enkele muziekkorpsen het publiek uit om te komen kijken naar de Vredesstoet. Deze historische stoet is zorgvuldig samengesteld en wil de toeschouwer laten kennismaken met drie onderwerpen: de situatie zoals die was kort na de oorlogsjaren, bloemen en de toekomst.

Het weekend wordt zondagavond afgesloten met een vuurwerk. Het hele weekend wordt aangekleed en opgefleurd met allerlei randactiviteiten, die soms als vanzelf ontstaan bij plaatselijke verenigingen en particulieren.

https://www.facebook.com/events/458377108062149/